Če bi bilo vreme “normalno” za ta letni čas, bi sedela na terasi in si ogledovala sezonske rožice, kako pridno rasejo. Ker pa je bilo danes ponoči zelo mrzlo, pa še naslednjo noč bo, sem se odločila, da počakam s sajenjem rožic.

Sem že doživela, ko so se rožice zaradi prenizkih temperatur “zakrknile” in prenehale rasti. Letos imam same občutljive: batato, lantano, drobnocvetni mleček, okrasne koprive, novogvinejske begonije … Tako sem temperaturno najbolj občutljive rožice postavila na mizo, nekatere manj občutljive pa ob mizo in jih prekrila s kopreno.

Komaj čakam četrtka, da začnem saditi. Do takrat pa bo na vrtu videti takole:

Z rdečo puščico je označeno mesto, kjer sedi mama kosovka. 

Medtem, ko njegova ženkica sedi na jajcih, se ata kos junior sladka z rozinami. Za vse, ki ne sledite blogu, naj povem, da samice ne marajo rozin, samčki pa je nori nanje. V našem atriju smo več let imeli mladičke, ki sta jih vzgojila mama kosovka in ata kos. Pred dvema letoma je ata kos umrl …

Potem je dve sezoni hodil k nam samček, lahko bi bil celo mladiček iz našega gnezda. Kos iz sosednjega atrija ga je vedno preganjal, saj si je po smrti ata kosa lastil rozine. Letos pa si je ata kos pripeljal samičko in med prvomajskimi prazniki sta naredila gnezdo. Zdaj ata kos junior preganja sosednjega samčka, se baše z rozinami in pazi na gnezdo, ko samička odleti jest.

Mi smo pripravljeni na mladičke. Ko bodo stari nekaj dni, jim bo ata kos nosil črve in rozine. Bo 2 kg dovolj? Hej, mogoče bomo imeli še eno rundo mladičev, do konca junija kosi gnezdijo.