Dokaj spontano, ter po zaslugi ugodnih letalskih kart, sem se odločila za jesenski obisk Rima. Še samo sebe sem presenetila z izbiro lokacije za svoj jesenski dopust. Vedela sem, da si bom Rim že enkrat ogledala, ker je zgodovinsko zanimivo mesto – recimo, okrog 60. leta starosti ali še malo kasneje.

No, sedaj sem vesela, da sem si ga že prej, saj Rim ni mesto, ki bi bilo prijazno do starejših: razdalje med znamenitostmi so velike, tudi stopnic je veliko, ulice pa tlakovane ali luknjaste. In ne pozabimo na najpomembnejše: množice obiskovalcev.

Tudi sredi septembra so bile glavne turistične znamenitosti dobro obiskane. Res si ne predstavljam, kako je v viških sezone, že sedaj je bilo dovolj gneče. Dodobra sem si, poleg znamenitosti, ogledala tudi orožje italijanskih vojakov in policistov. Iz razumljivih razlogov stražijo pri vseh pomembnih zgradbah (muzejih, cerkvah). Moj občutek je bil mešan; po eni strani sem se počutila varnejšo, po drugi strani pa me je orožje motilo.

Ampak, o nasilju, bojih in orožju razpravljati v Rimu, ki je skozi vso svojo zgodovino bil “krvav”, je popolnoma nesmiselno.

Vsi, ki ste že bili na potovanjih, veste, kako pomembna so – stranišča. Ni vrag, vedno te “stisne” ravno takrat, ko ni nobenega v bližini. Zato je taktično razporejanje obiskov na stranišču ena najpomembnejših nalog na potovanjih. Vsaj za ženske.

Danes sem med 200 sporočili, ki so se nabrala v osmih dneh, našla tudi priporočila, kako pogosto bi naj lulali.

Znanstveniki so ugotovili: če dnevno spijemo priporočenih 1,5 litra, morajo moški, če so zdravi, 3 krat urinirati, ženske 4 krat.

Hmmm, mislim, da potrebujem “zdravljenje”, ker grem večkrat na stranišče. Najbolje kje na jugu, saj vemo, da mraz škoduje mehurju. Ker sem si Rim že ogledala, je pametno, da se odpravim južneje. Na Sicilijo? Ne, še malo nižje, za vsak primer. Grčija? O, ja …

P.S.
Seveda bom ostala doma, dela je veliko. V kratkem bom objavila nekaj fotografij iz Rima. Saj vas zanima, a ne?