Ste že slišali za francosko pevko Camille? V aprilu je imela v Ljubljani koncert. Kar deset let so jo snubili, naj pride in Slovencem kakšno zapoje! Na turneje hodi samo pol leta po izidu njenega CD, pa še to samo v francosko govoreče dežele (poleg Francije je bila v Kanadi, Belgiji, Švici).

Na Celline me je opozoril Branko Gradišnik. Brala sem njegov potopis po Siciliji, zato sem bila pozorna na njegov pogovor v nočnem radijskem programu. Poslušala sem ga in tam je o Celline govoril v takšnih superlativih, da sem takoj kupila dve karti.
Izbrala sem prva dva prosta sedeža in dobila parter v 8. vrsti. Karti sem natisnila in ju obesila na omaro, da ja ne bi pozabila na koncert.

Moj dragi je nekaj dni pred koncertom omenil, da se začne ob 20.30. Vau, sem pomislila, tale pevka pa ima privilegije, še nikoli se ni koncert v CD začel ob 20.30, vedno ob 20.00. Vedno! Ampak, po desetih letih čakanja so pač “primadoni” v vsem ugodili, sem zaključila.

Nekaj pred osmo sva se odpravila od doma in ob 20.10 že bila v CD. Malo mi je bilo sumljivo, da ni bilo čakajočih avtomobilov pred Maxi garažo. A se koncert res začne ob 20.30?

Iz torbice sem izvlekla karto in zagledala: začetek 20.00 – kot vedno. Moj dragi, ekonomist po izobrazbi, ki cel dan dela s številkami, je bil vidno šokiran. Jaz sem mirno stopala proti dvorani, kaj pa naj. Na vhodu, pred parterjem, kjer sta naju čakala dva odlična in draga sedeža, so naju obvestili, da se je koncert že začel in da naju bodo na 2. balkonu spustili noter.

Ampak, po odmoru lahko prideva sem in zasedeva svoje sedeže, sem se pozanimala. Ne bo odmora, koncert traja 1 uro 45 minut v enem kosu, je bil odgovor.

No, tako sva odličen koncert spremljala iz drugačne perspektive, kot sva nameravala. Na koncu se je položaj izkazal za zelo dobrega, saj bi v parterju oglušela. Meni je že pri poslušanju koncerta z drugega balkona odzvanjalo v ušesih.

Je pa Camille res posebna pevka in me je navdušila. Koncert je izredno dovršeno in premišljeno načrtovan. Dogajanje na odru je izmenjaje spominjalo na dramo, komedijo, monodramo, prvinske obredne plese in izrazni ples … Vsega je bilo dovolj. Camille je odlična pevka in zelo rada si zavrtim njen koncert.

P.S.

Mislim, da je prav, da je Camille prišla v Ljubljano šele letos. Poslušala sem namreč posnetek njenega koncerta iz leta 2008, pa me ni navdušil. Bolj všeč mi je Camille sedaj, ker je dozorela, ker je igriva, suverena, predrzna … ker je odlična.

P. P. S.

Meni zelo ljuba pesem:  Seeds