Živa Olup mi je poslala zelo dober povzetek o vezivnih tkivih oz. fascijah. Od kar poznam rolfing, vem, kako pomembne so fascije. Živa se je, poleg pilatesa, specializirala za trening fascij. Pravi, da se fascije zlepijo in ne opravljajo več svojih funkcij. S pravilno vadbo se jih da “odlepiti”.

Nepravilna drža, bolečine zaradi športa ali dela (npr. pri glasbenikih, frizerjih, nogometaših) so velikokrat posledica prekratkih fascij. Vezivno tkivo se na eni strani roke podaljša, na drugi je prekratko (npr. pri violinistih). Pri sklonjeni drži so hrbtne fascije predolge, sprednje pa prekratke.

Nič ne pomaga, če se pri takšnih težavah ukvarjamo samo z mišicami in sklepi (kot pri fizioterapiji). Vezivna tkiva so tista, ki nosijo skelet, zato so odločilna pri zdravljenju poškodb, bolečin, deformacij.

Živa je napisala takole:

Za boljše razumevanje kaj je fascija in kakšne so njene lastnosti, vam pošiljam spodnjo povezavo. Za tiste, ki nimate časa, pa vam pošiljam povzetek le-tega:

Eight Fascinating Facts About Fascia

Osem dejstev o fasciji:

  1. Fascija ali vezivno tkivo/ovojnica obdaja naše notranje organe, mišice, sklepe, kosti in živčna vlakna.
  2. Fascija zaradi svoje viskoelastičnosti pripomore pri zaščiti posamezne mišice, sklepa ali kosti in služi kot prevodnik sil iz določenega dela telesa na celo telo.
  3. Fascijo lahko preoblikujemo, kar je lahko dobro (s pravilnim treningom vplivamo na izboljšavo telesne drže in biomehanike) ali pa tudi slabo (v primeu npr. dolgotrajnega napačnega sedenja).
  4. Fascija ima samoobnovitveno lastnost.
  5. Fascija se lahko tako kot mišice krči in komunicira s centralnim živčnim sistemom.
  6. Fascija ima desetkrat več proprioceptorjev kot mišica. Propriocepcija – sposobnost telesa, da prenese občutek položaja sklepa, interpretira določeno informacijo v centralni živčni sistem, tako da omogoči ustrezno izvajanje giba in vzdrževanje drže.
  7. Čustva so del fizičnega telesa in potujejo po mreži vezivnega tkiva oziroma fascije. Naše počutje je ‘vtisnjeno in shranjeno’ v vezivnem tkivu. Fascija lahko postane toga in manj prožna kadar je človek depresiven in zaskrbljen. Razpoloženje tako vpliva na držo, gib in propriocepcijo.
  8. Fascija povezuje vse dele telesa skozi mnoge plasti, ki se medsebojno prepletajo, zato pri miofascijalnem treningu vključujemo v vadbo celo telo (mišice, živce, sklepe, kosti).

Še dve sliki za boljšo predstavo:

Avtorica prispevka:

Živa Olup
STUDIO ŽIVA
Tržaška 76
1000 Ljubljana

info@studio-ziva.com
+386 41 775 773