Nemška revija Öko Test je največja (najboljša) revija, ki v Nemčiji izvaja potrošniške teste. Že nekaj let sem nanjo naročena, saj se s pomočjo njihovih testov (in člankov) lahko izobražujem in informiram. V aktualni številki so testirali 20 brezglutenskih izdelkov.

Podrobnejših rezultatov ne morem navajati, ker so avtorsko zaščiteni. Lahko pa povzamem, kaj so na splošno ugotovili:

  1. Samo 11 izdelkov je dobilo oceno zelo dobro (ocena 5) ali dobro (ocena 4), malo manj kot 50% pa zadovoljivo (ocena 3) ali zadostno (ocena 2).
  2. V vseh izdelkih res ni bilo glutena (ali pa samo v sledovih, ki so zakonsko določeni). Zelo pomirjajoče …
  3. V vseh izdelkih, ki so vsebovali riž (moko), so našli anorganski arzen, ki povzroča raka. V nekaterih izdelkih je bil arzen prisoten samo v sledeh, v petih pa v povišanih dozah. To je slaba novica za vse, ki se prehranjujejo brez glutena, saj je riž zelo pogosta sestavina v brezglutenskih izdelkih. O strupih v rižu sem že pisala na blogu: Neoluščen riž je bolj strupen!
  4. V enem izdelku z ovsenimi kosmiči so našli izredno visoke količine arzena, čeprav podjetje svoje surovine kupuje od severno-nemških kmetov. Je tam zemlja onesnažena s težkimi kovinami?
  5. V dveh eko kruhkih so našli preveč kadmija – tudi tukaj je lahko vzrok riževa moka, ki so jo uporabili. Kadmij se nalaga v telesu in lahko povzroči poškodbe ledvic in kosti.
  6. V špagetih, ki so bili narejeni iz koruze, so našli strup proti plesnim. Koruza se v brezglutenskih izdelkih, poleg riža, najpogosteje uporablja. Pod ugodnimi pogoji na koruznih zrnih nastanejo plesni, t. i. fumonizin.
  7. V štirih izdelkih iz konvencionalne proizvodnje so našli glifosat. O tem strupu, ki zelo verjetno povzroča raka, smo v zadnjem času veliko slišali tudi pri nas.
  8. Mineralna olja so našli v kruhu – o njih sem napisala članek Mineralna olja na naših krožnikih.
  9. Izdelki brez glutena so pogosto presladki, še posebej energijske ploščice in slaščice. Hitro preseženo priporočeni dnevni vnos sladkorja.

Zaradi z arzenom okuženega riža je dobro, da v vsakodnevni brezglutenski prehrani uporabljamo tudi druge vrste žit, oreškov in sadežev, ki ne vsebujejo glutena. Na primer, moko iz čičerike, prosa, mandljev, kostanja, leče …